3e zondag in de veertigdagentijd

zondag 24 maart 2019
3e zondag in de veertigdagentijd
Eigenlijk is het laatste avondmaal van Jezus met zijn discipelen het  thema van Witte donderdag. Daarom is de voorgrond wit. De kleur is dan wit omdat we vieren dat het avondmaal ingesteld is.
Op zoek naar inspiratie voor deze schikking zat ik van de week nog even naar dat beroemde schilderij van Leonardo da Vinchi te kijken. Leonardo en wij van de bloemengroep, wij hebben daar niet hetzelfde idee over. Hij heeft een hele lange schragentafel geschilderd met de mensen er achter en in onze schikkingen is die tafel meestal rond geweest of vierkant. We hadden nog een boomschijf die mooi als tafel kon dienen dus werd het toch weer een ronde tafel. Op de tafel een schaal met matzes, een kan en een beker voor de wijn. De Orchidee heeft net als in de vorige schikkingen weer de rol van Jezus.
 Gerbera’s hebben eigenlijk geen symbolisch betekenis dus kun je er alle kanten mee op, maar ze gaan ook vaak alle andere kanten op dan je eigenlijk bedoelt. Sommigen van de discipelen gingen ook andere kanten op dan Jezus bedoelde. Eén van de gerbera’s  was flauw gevallen zag ik net voor de dienst. Heb ‘m gauw naast Jezus gezet, dacht dat is Judas die schaamt zich omdat hij Jezus gaat verraden. (zie inzet)
De discipelen krijgen de opdracht om met brood en wijn aan Jezus te denken.
Zo mogen wij telkens weer de maaltijd vieren tot Zijn gedachtenis.

 
terug