Contactmiddag 22 januari

Foto: Pixabay
Contactmiddag 22 januari

U kent vast wel de blindengeleidehond. Indrukwekkend om te zien hoe blinde mensen hun weg weten te vinden met de hulp van hun hond.
Blindengeleidehonden zijn geïntroduceerd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zij werden opgeleid voor soldaten die door de gevechtshandelingen blind geworden waren.
 
Van veel recentere datum is de inzet van assistentiehonden voor mensen met andere beperkingen, zowel fysieke als psychische beperkingen. Sinds kort worden assistentiehonden ingezet voor mensen met bijvoorbeeld epilepsie, diabetes, autisme en psychische problematiek. Honden kunnen een uur van te voren hun baasje aangeven dat er een epileptische aanval op komst is.

Assistentiehonden  waarschuwen hun baasje met diabetes direct als de suikerwaarden niet kloppen. Eerder dan het baasje zelf in de gaten hebben.
Dat werkt ook voor mensen die stress-gevoelig zijn. Een hond neemt eerder waar dan zijn baasje dat een situatie te stressvol wordt. Menig militair met PTSS (post traumatische stress stoornis) kan door zijn assistentiehond weer meedoen in de samenleving.
 
Joep Mourits, secretaris van de Stichting Bultersmekke Assistancedogs, komt op 22 januari vertellen over de opleiding, de resultaten en werking van assistentiehonden. Ook zal hij een inkijkje geven in de bekostiging van de opleiding van assistentiehonden, 'schepsels' die ervoor zorgen dat mensen weer volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving.

De middag is van 14.00 uur – 16.00 uur. Iedereen is van harte welkom.
 

 

terug