Viering van verbintenis van ds Erik van Halsema aan de Morgenster, Afscheid van ds Heleen Weimar.

Zondag 9 juli 2017
Viering van verbintenis van ds Erik van Halsema aan de Morgenster, Afscheid van ds Heleen Weimar.
Centraal in de schikking van vanmorgen staat een bijbel als bron van inspiratie.
Er boven hangt een juk. Het juk is omwikkeld met hedera, dat is een beeld voor de trouw van God. Daardoor wordt het juk zacht. De last wordt gewogen op de weegschaal en bestaat uit lichte hortensia’s.
Met slingers klimop wordt een halve kring aangegeven. Ds Erik van Halsema wordt in de kring van deze gemeente opgenomen, ds Heleen Weimar neemt afscheid.
De boeketten zijn samengesteld van zonnebloemen gladiolen en riet Zonnebloemen keren zich naar de zon en zijn een beeld voor geloof in God en van verlangen naar God, symbool van warmte licht, vreugde en blijdschap.
Gladiolen worden ook wel apostelbloemen genoemd omdat ze 12 kelken zouden hebben.
In het Oude Testament komt riet voor als beeld van zwakte. Het is buigzaam en breekbaar. Als beeld van de dienstknecht van God wordt gezegd: 'Hij zal het geknakte riet niet breken' (Jes 42:3). Het wordt daarom gebruikt als beeld voor zorg voor de kwetsbaren onder ons.
De gladiolen staan nog in knop als teken van een nieuw begin en riethalmen zijn er in verschillende soorten: van jonge scheuten tot oude rietpluimen. Je zou het kunnen zien als een beeld van de diversiteit in onze gemeente. Zowel in leeftijd als in verscheidenheid van ideeën.
 
Op de schalen naast de weegschaal liggen kersen en vijgen.
De kers is een vrucht van goede werken, ook wel paradijsvrucht genoemd, en wordt gebruikt als beeld voor zegen: door haar smaak (en rode kleur?). Het is een symbool van gezegende mensen die goede werken tot stand brengen.
De Vijg wordt genoemd als een van de zegeningen in het beloofde land (Deut: 8:8). De vele zaden zijn een beeld van vruchtbaarheid’.
 
We wensen ds Erik van Halsema een gezegende tijd in de Morgenster toe en hopen dat zijn werk vrucht zal dragen.
Ds Heleen Weimar bedanken we voor de vruchten van haar arbeid in deze gemeente en wensen haar in haar eigen gemeente ook Gods zegen toe.
 
terug