Zonnebloem

Bloementaal
Zonnebloem
De slachtoffers van de ramp worden herdacht door op allerlei plaatsen in Hilversum 35 bakken met zonnebloemen  neer te zetten.
 
Symbolische betekenis:
Zonnebloemen keren zich naar de zon en zijn een beeld voor geloof in God en van verlangen naar God, symbool van warmte licht, vreugde en blijdschap. Het is ook  een beeld voor geluk, bewondering en levenslust , betrokkenheid en  toewijding.  De zon is een beeld van de Vader in de hemel, die als zon van gerechtigheid Zijn licht laat schijnen over slechten en goeden. (Mal. 3:20, Math 5: 4,5).
 
De wetenschappelijke naam van de Zonnebloem is Helianthus, samenstelling van de Griekse woorden helios (zon) en anthos (bloem). Oorspronkelijk komt  de plant uit Centraal en Zuid-Amerika. De Inca’s gebruikten de olie om eten te bereiden en de zaden zijn eetbaar. De bloem werd ook in de oude religie vereerd. In oude tempels zijn veel afbeeldingen gevonden.  
De zonnebloem is in Europa terecht gekomen doordat de Spanjaarden haar meebrachten aan het eind van de middeleeuwen en was al gauw een succes.

Door het zonnelied van Franciscus is het ook een echte Franciscusbloem. Op kansels en preekstoelen en in katholieke kerken op deurtje van tabernakel zien we haar afbeelding als symbool van geloof.
terug