Lelie

Bloementaal
Lelie
De lelie is een beeld van onschuld, zuiverheid;, volmaaktheid en grootsheid. Door haar witte kleur, zoete geur en schoonheid. De witte lelie wordt vaak afgebeeld bij voorstellingen van de aankondiging aan Maria en bij vele heiligen. Een bepaalde soort kreeg de naam madonnalelie.

In kerken is vaak een gestileerde vorm van de lelie in steen uitgehakt. Dit duidt ook op genade. Maar deze afbeeldingen zijn gebaseerd op de gele lis, die in het Nederlands zwaardlelie wordt genoemd. 

In Egypte en Assyrië werden veel gebouwen met lelies versierd in de oudheid. Dit gebeurde ook bij de tempel van Salomo. 

De associatie met Maria heeft te maken met een oud verhaal van de apostelen, die de tombe van Maria drie dagen na haar dood geopend zouden hebben. Er lag geen lichaam meer in, wel lag de tombe vol met rozen en lelies. In de 17 e eeuw werd de geestelijke symboliek erkend in een pauselijk bul. 

De witte lelie kwam vroeger in Israël algemeen voor, maar er zijn ook bronnen die vermelden, dat het niet dezelfde lelie zou zijn als die wij kennen, maar de Zuidenwindlelie. 

De madonnalelie is een van de oudste gekweekte lelies en volgens de oude volksverhalen zouden de Romeinse soldaten die lelie meegenomen hebben  vanwege haar genezende eigenschappen en zo door Europa verspreid. 
terug